RCS-H - hidraulikus mérleg

  pdf logo

   

  RCS-H hidraulikus mérleg - Homlokrakodó gépekbe szerelhető

  • statikus mérésekre
  • nem hiteles,
  • (éptőanyag-, tűzifakereskedők részére)
  • opció: nyomtató

   

  1. Alkalmazási terület:

  Az RCS-H típusú hidraulikus mérleg olyan homlokrakodó gépek vagy homlokrakodó adapterrel ellátott munkagépek esetében alkalmazható, melyeknél a munkafolyamatban a statikus mérés lehetséges.  Ez úgy értendő, hogy munkavégzés közben (emelés-mérés-rakodás) van arra lehetőség, hogy egy adott pontban (kb. az emelőkar vízszintes helyzetében) és a kanál teljesen visszabillentett állapotában a mérést el lehessen végezni, valamint erre a műveletre, azaz a mérési helyzetbe (= u. n. referencia magasságra) való beálláshoz és önmagában a méréshez   a szükséges idő – ez 6-10 másodperc - a rendelkezésre áll.

  A mérleg dinamikus (azaz menet közbeni vagy folyamatos, megállás nélküli emelés és ürítés közbeni) mérésre nem alkalmas!

  A munkagép 2-3%-os ferde helyzete a pontosságot nem befolyásolja, afeletti értékek azonban egyre pontatlanabb mérést eredményeznek. 

  Fatelepeken, építőanyag kereskedésekben, mezőgazdasági, erdészeti vállalkozásokban kitűnően használható.

  Az egyes méréseken túlmenően a tételek összegezhetők, így rakodáshoz, gépjárművek túlterhelésének meggátolásához is alkalmazható.

  A hidraulikus mérleggel adagolás nem végezhető, azaz a terhelés változása esetén a terhet újból meg kell emelni és a mérést újból el kell végezni. Ilyen eset fordulhat elő, amikor rakodáskor az összegzett súly már megközelíti a rakodni kívánt mennyiséget és az utolsó kanálból már ki kell „csurgatni” a mérendő anyagból, hogy ne legyen túlrakodás. Ez esetben az utolsó kanál mérését a teljesen leengedett helyzetből kezdődően meg kell ismételni.

   

  2. Az RCS-H típus főbb előnyei

  - Az RCS-H típusú hidraulikus homlokrakodóba építhető mérleg a legkedvezőbb árfekvésű ilyen célú ipari mérleg.

  - A hidraulikus mérleg mérési elvéből adódó előnye, hogy érzéketlen a mechanikus hatásokra, élettartama gyakorlatilag megegyezik az eszközével, melybe beépítik.

  - Az RCS-H hidraulikus mérleg bármilyen – értelemszerűen hidraulikus emelésű – jól karbantartott (nem csöpögő hidraulikájú!) gépbe beépíthető, kialakítástól és terhelhetőségtől függetlenül, max. 500 bar rendszernyomásig.

  - Méréshatára és osztásértéke széles határok között egyszerűen programozható.

  - Beszerelése és kalibrálása egyszerű. A legtöbb felhasználó vagy karbantartó szakembere a szerelést és a pontosítást néhány óra alatt el tudja végezni (A beszereléshez és a kalibráláshoz részletes tájékoztatót adunk.)

  - Könnyen átszerelhető másik emelőgépbe (pl. targoncába)

  - A referencia magasságot legegyszerűbben (költségmentesen) optikai jelzéssel – pl. az álló és a mozgó részre szerelt 1 – 1 háromszögletű jelzés csúcsának egybe esésével lehet jelezni. Nem jár jelentős költségtöbblettel az sem, ha hangjelzést vagy LED- kijelzést működtet egy, az álló ill. mozgó részekre szerelt pl. mágneses jeladó.

  - A mérleg nyomtatóval ellátott változatai (opció) az egyes mérési súlyadatokon túlmenően az összegzett súlyt is rögzítik.

  3. A pontos mérés érdekében az alábbiakra kell ügyelni:

  - A beépítés legfontosabb feltétele, hogy a hidraulikus nyomásérzékelő a főhenger(ek)ben lévő teljes nyomást érzékelje. Ne legyen az érzékelő csatlakozási pontja és a nyomóhenger(ek) között pl. szűrő, fojtó- vagy visszacsapó szelep! Ha beépítés és kalibrálás után a mérési pontatlanság nagyobb mint 1 – 2 % (+/- 25-50 kg egy 2500 méréshatárú mérlegnél), akkor egészen biztos, hogy az érzékelőt nem a hidraulika megfelelő helyén csatlakoztatták.

  Ha bármilyen elemet,  szelepet stb. a pontos mérés érdekében át kell helyezni vagy ki kell váltani, feltétlenül forduljon olyan szakemberhez, aki biztonságtechnikai és munkavédelmi szempontból a megfelelő megoldást tudja javasolni.

  - A mérleg akkor mér pontosan, ha emeléskor kevéssel a mérési helyzet (= referencia magasság) fölé emelnek, majd visszaengedik a referencia magasságba. Ebben a helyzetben a mérési idő önmagában kb. 4 mp, de a hosszabbra beállított idő növeli a pontosságot.

  - Homlokrakodók esetében további követelmény, hogy kalibráláskor, majd a mérések elvégzésekor a kanál mindig hátsó helyzetben legyen (opcionálisan ezt is lehet egy külön érzékelő beépítésével jelezni).

  - A mérési hiba növekszik a méréshatár alsó tartományában (5-10%-a körül): pl. egy 2500 kg-os hidraulikus mérleggel a 150-200 kg alatti mérések pontatlanabbak lesznek, mint az afeletti mérési tartományban (20 osztásérték alatt a mérleg nem mér).

  - Alkalmazásuknál figyelembe veendő, hogy a rendszert a pontosság érdekében gyakrabban kell nullázni, mint az elektronikus mérlegeket. Időszakos újrakalibrálás (1/2 – 1 évente) célszerű.

  Összefoglalva:

  Az RCS-H hidraulikus mérleg pontossága döntő mértékben függ a beépítéstől, a hidraulikus rendszer állapotától, annak karbantartásától, valamint a mérleg kezelésétől. A mérleg kezelési utasításainak betartása a mérési pontosságot nagymértékben növelheti.

   

  4. Az RCS-H típus beépítésének rövid ismertetése (Részletesen l. kézikönyv)

   

  Az RCS-H típusnál a hidraulikus nyomásérzékelő az emelőszerkezet hidraulika-vezetékébe – a nyomóágba - kerül beépítésre egy T-elosztón keresztül. A T-elosztóhoz nem célszerű az érzékelőt közvetlenül csatlakoztatni. Egy legalább 10-12 cm hosszú nyomócső beiktatása növeli a pontosságot (a cső max. 50 cm lehet). Másik lényeges követelmény, hogy a nyomásmérés becsatlakozási pontja és a munkahenger(ek) közé visszacsapó szelep, fojtó/szűkítő vagy egyéb elem már nem iktatható be, különben a rendszer nagyon pontatlanul mér.

  Figyelem: Ha az érzékelő T-elosztóval és nyomócsővel való csatlakoztatásán túlmenően a fentiek szerint bármilyen elemet (pl. visszacsapó szelepet) a pontos mérés érdekében át kell helyezni, vagy ki kell iktatni, azt feltétlenül az illető munkagép munkavédelmi előírásait ismerő és azt betartó szakemberrel végeztesse!

  5. Főbb műszaki adatok (részleteket l. adatlap):

  A   2100/6V típusú kijelző műszer (alapkivitel) és az érzékelő 4 db. 1,5 Voltos ceruzaelemmel működik, amely 1-2 éves működésre elegendő.

  Méréshatárok, és azok osztásértékei: 2500 kg/5 kg; 5000 kg/10 kg; 10000 kg/20 kg

  A mérleg rendszerhibája: a méréshatárra vonatkoztatott 0,5 - 1,5 %, azaz pl. 2500 kg-os mérleg esetében +/- 15-40 kg a mérési tartomány 10 és 100%-a között, feltételezve, hogy a mérés mindig azonos (referencia) ponton történik. Ezt alapkivitelben mechanikus helyzetérzékelő jelzi (opcionálisan elektronikus érzékelővel is kiépíthető a mérleg).

  Megjegyzés: jól karbantartott hidraulikus rendszernél, gondos beépítés, kalibrálás és kezelés esetén elérhető a max. +/-10 kg-os eltérés is.

  Funkciók: A műszer a nullázási és a tárázási funkción túlmenően az egyes méréseket összegzi is, így a rakomány teljes súlya is megállapítható.

  Szállítási terjedelem: A berendezést alapkivitelében dobozos kitt-ként szállítjuk, amely a berendezés egységein túlmenően a szereléshez szükséges anyagokat is tartalmazza. 

  A T-elosztót és a hozzátartozó nyomócsövet a kitt nem tartalmazza! Ezeket szaküzletben, a munkagép típusától függő csatlakozó méretben kell beszerezni vagy legyártani.

  miert

  © 2023 PROMINENS KFT. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper and Kontraszt Web és Videó Stúdió